Zastosowanie laminatów PET – PE

Zastosowanie laminatów PET – PE

Jednym z głównych czynników, który jest brany obecnie pod uwagę przez producentów żywności, jest ograniczenie zużycia konserwantów podczas produkcji żywności. Zamiast tego, producenci starają się przedłużyć termin przydatności do spożycia produktów, dzięki odpowiedniemu pakowaniu. Szczególnie często w tych celach wykorzystywane są specjalne folie barierowe.

Zalety laminatów PET PE

magazynowe laminaty PET PEW obecnych czasach bardzo dużą uwagę przykłada się do ograniczenia zużycia konserwantów podczas produkcji żywności. Oczywiście jednak, producenci żywności starają się ograniczyć psucie się żywności innymi metodami, na przykład stosując magazynowe laminaty PET PE. Tego typu laminaty mają tą zaletę, że dzięki swojej wielowarstwowej budowie bardzo dobrze chronią żywność przed różnymi niekorzystnymi czynnikami. Z jednej strony, są w stanie zabezpieczać dany produkt przed psuciem się na skutek rozwoju bakterii. Laminaty PE – PET, dzięki swojej barierowej budowie, nie dopuszczają do rozwijania się drobnoustrojów pomiędzy folia, a danym produktem. Z racji tego, że główną przyczyną psucia się produktów spożywczych jest rozwój bakterii, można w ten sposób znacznie przedłużyć termin przydatności do spożycia danych produktów. Oprócz tego jednak, laminaty te bardzo dobrze chronią produkty przed uszkodzeniem mechanicznym. Jest to szczególnie ważne podczas transportu danych produktów, ale również i ich przechowywania i magazynowania. Używanie takich laminatów jest szczególnie wskazane, gdy sa to produkty takie jak na przykład wędliny, czy też inne bardzo wrażliwe produkty spożywcze. Dodatkowo, laminaty PET – PE chronią żywność także przed utrata wartości odżywczych i smakowych, które często następują na skutek niewłaściwego przechowywania. Mowa tutaj głownie o promieniowaniu UV, przed którego dostępem opisywany rodzaj laminatów chroni w bardzo wysokim stopniu. Wszystko to sprawia, że laminaty PET PE są w stanie bardzo skutecznie przedłużać termin przydatności do spożycia, bez konieczności stosowania konserwantów.

Właściwe przechowywanie produktów może zapobiec ich przedwczesnemu zepsuciu. Co więcej, w ten sposób można znacznie ograniczyć zużycie konserwantów podczas wytwarzania żywności. Ważne jednak, by wybrany rodzaj opakowania miał cechy wysokobarierowego.