Suszone daktyle – czy warto je jeść?

Każdy lubi słodkie przekąski, dlatego często sięga po np. czekoladowego batonika, jednakże istnieje wiele alternatyw, żeby je zastąpić, szczególnie że wspominany czekoladowy batonik nie jest ani trochę zdrowy. Zdrową przekąską mogą być natomiast daktyle.
Jakie są właściwości daktyli?
Daktyle charakteryzują się przede wszystkim swoją słodyczą. Warto jednak wiedzieć o tym, że wyróżnia się tak naprawdę dwa rodzaje daktyli. Pierwszy z nich to daktyle miękkie i z nich najczęściej uzyskuje się sok, który powszechnie nazywa się miodem palmowym. Z tego soku wytwarza się chleb daktylowy. Drugi rodzaj daktyli to daktyle twarde i je natomiast je się na surowo lub robi mąkę, która jest składnikiem do wypiekania chleba, który nazywa się chlebem pustyni. Daktyle można jeść tak naprawdę na surowo, jak i po przetworzeniu. W Polsce najbardziej dostępne są daktyle suszone, które najczęściej pełnią rolę przekąski. Mimo że daktyle przypominają trochę rodzynki, to są od nich dużo bardziej słodsze i większe. Warto również zaznaczyć, że daktyle mają w sobie wiele dobrych właściwości. Są m.in. źródłem błonnika, a przecież powszechnie wiadomo, że błonnik usprawnia pracę jelit i całego układu trawiennego. Mają w sobie również dużo witamin np. witaminę A, B1, C i B2. W ich zwartości znajduje się również wapń, żelazo, cynk czy potas. Daktyle są więc zdrową przekąską i często dobrym zamiennikiem, ponieważ łączą w sobie słodycz i witaminy. Ten rodzaj owoców świetnie sprawdzi się np. w owsiance lub w musli. Będzie to urozmaicenie posiłku, a przy okazji daktyle pozwolą poczuć się sytym przez wiele godzin, a co za tym idzie, będą dobrym uzupełnieniem diety. Daktyle świetnie sprawdzą się również jako dodatek do znacznie zdrowszego koktajlu.
Wybór suszonych daktyli jako przekąski jest zapewne jedną z najlepszych dostępnych opcji, ponieważ daktyle nie tylko dobrze smakują, odznaczając się słodyczą, ale dostarczają ludzkiemu organizmowi wiele witamin, co pozwala im być naprawdę dobrym zamiennikiem czekoladowych wyrobów.