Pellety drzewne jako alternatywne źródło ogrzewania

Pellety drzewne jako alternatywne źródło ogrzewania

Pelety drzewne są uważane za paliwo z biomasy wytwarzane ze źródeł odnawialnych. Pellet jest wytwarzany ze sprasowanych trocin i jest zwykle produktem ubocznym tartaków i innych gałęzi przemysłu wykorzystujących drewno. Pellet sprzedawany jest w workach po 40 funtów. Możesz kupić pojedyncze worki lub luzem na tony. W tonie pelletu znajduje się 50 worków . Rzeczywiste pelety mają około 1/4 „średnicy i od 1/2” do 3/4 „długości. 

Wszystko o ogrzewaniu pelletem

kaloryczny pellet olczykPellet wygląda bardzo podobnie do peletu króliczego.  Pellety drzewne spalane są w specjalnych piecach przeznaczonych do spalania pelletu drzewnego. Wszystkie piece na pelety wymagają do działania prądu. Energia elektryczna jest wykorzystywana do zasilania układu podającego i wentylatorów, które odprowadzają gazy po spaleniu pelletu. Piece na pelety mają wyrafinowane sterowanie, aby zmaksymalizować spalanie peletu. W związku z tym następuje prawie całkowite spalanie paliwa i prawie nie powstaje dym. Ponieważ piece na pelet są wentylowane wymuszoną, nie potrzebują tradycyjnego komina. Piec można opróżnić prosto ze ściany na zewnątrz. Dzięki temu można je zainstalować niemal w każdym miejscu w domu. Istnieje wiele różnych typów projektów, ale wiele pieców ma pewne wspólne cechy. Piece na pellet mają zasobnik, do którego wsypuje się worek z peletami. Zasobnik zazwyczaj mieści od 1 do 2 worków peletów. Typowy piec na pelety spala dziennie worek peletów. Oznacza to, że musisz ładować piec tylko raz dziennie. Z zasobnika kaloryczny pellet olczyk trafia do paleniska. Paleniska w piecu na pelety są raczej małe, ale bardzo wydajne, jeśli chodzi o ilość ciepła. Po spaleniu pelletu popiół gromadzi się na dnie pieca, zwykle na wyjmowanej tacy. Tacę należy okresowo opróżniać. Po zainstalowaniu piece na pelety są łatwe w utrzymaniu. 

Rutynowe zadania obejmują napełnianie zasobnika pelletem mniej więcej raz dziennie, opróżnianie popielnika co tydzień, okresowe czyszczenie paleniska, zasobnika, popielników i szkła. Zaleca się coroczne czyszczenie i kontrolę pieca przez profesjonalistę. Piece na pelety są zwykle klasyfikowane według ich mocy w BTU i zwykle mogą wytwarzać do 70 000 BTU / h. Mniejszy piec ma zwykle mniejszy zasobnik, więc nie można przechowywać w nim tylu pelletów.