Jak działają piece obrotowe?

Jak działają piece obrotowe?

Nowoczesne ekranie, aby mogły wytrzymać starcie z konkurencją na rynku i zdobyć duże ilości klientów, muszą korzystać z nowoczesnego wyposażenia. Szczególnie tyczy się to pieców, które powinny umożliwiać bezpieczne i szybkie wypieki. Równie ważne jest, aby potencjalne awarie pieca były łatwe do usunięcia.

Zalety pieców obrotowych

piec obrotowy piekarniczyObecnie jest bardzo duża konkurencja na rynku piekarniczym. Z tego też względu, aby duże piekarnie mogły być odpowiednio konkurencyjne i mogły znaleźć dużo miejsc zbytu swoich wyrobów, musza być jak najlepiej wyposażone. Szczególnie ważne jest to, w jaki piec jest wyposażona jest dana piekarnia. Te duże najczęściej wyposażają się w piec obrotowy piekarniczy, gdyż ma on bardzo dużą liczbę zalet, z których najważniejszą jest bez wątpienia niewielka ilość miejsca, którą piec ten zajmuje. Piece obrotowe wyróżniają się przede wszystkim swoją konstrukcją, opartą o obracający się wózek piekarniczy. Dzięki temu, w połączeniu z ciągle krążącym po komorze gorącym powietrzu, wszystkie wypieki są bardzo równomiernie pieczone. Dodatkowo, taki sposób pieczenia jest zazwyczaj znacznie szybszy niż w przypadku pieców, które nie korzystają ze zjawiska termo-obiegu. Na szybkość pieczenia wpływa także możliwość szybkiej zmiany temperatury.  Typowy piec obrotowy może korzystać z różnego rodzaju zasilania, miedzy innymi gazu ziemnego, propanu, oleju opałowego, czy też zasilania energią elektryczną. Skuteczność pieczenia nie różni w żadnym z tych rodzajów pieca obrotowego, podobne są także ich wymiary, które zawsze są zaskakująco kompaktowe.

Nowoczesne urządzenia do wypieku są znacznie bardziej skuteczne niż te, z których piekarnie korzystały wcześniej. Przede wszystkim umożliwiają one znaczne szybsze wypiekanie, dzięki korzystaniu z funkcji termo-obiegu. Nowoczesne piece są wyposażone także w inne udogodnienia, pozytywnie wpływające na bezpieczeństwo.