Do jakich dań można używać tofu?

Do jakich dań można używać tofu?

Produkty sojowe zyskują coraz większą popularność, nie tylko ze względu na ich smak, ale głównie przez wartości odżywcze oraz szeroki zakres zastosowania. Z twarogu sojowego tofu bio można wykonać mnóstwo zamienników w diecie wegańskiej. Może ono stanowić alternatywę dla mięsa, ale również sera czy jaj. Bogate w składniki mineralne, świetnie uzupełnią niejedną dietę.

Zastosowanie tofu bio w diecie bezmięsnej

tofu bioDieta wegetariańska i wegańska wymagają uzupełniania spożywanych witamin, pierwiastków i minerałów, które nie są pobierane z nabiału i mięsa. Jednym z najlepszych źródeł białka, wapniu i fosforu jest tofu bio, czyli ekologicznie produkowany twaróg z masy sojowej. Jego neutralny smak sprawia, że można je wykorzystać do każdego rodzaju dania. Odpowiednio doprawione może stać się alternatywą dla mięsa mielonego, jajek w jajecznicy czy nawet masy serowej w serniku. Tofu chłonie wodę niczym gąbka, jednocześnie mocno przenikając smakami i zapachami. Można zamarynować je w oliwie z przyprawami a zamrożone i wyciśnięte z nadmiaru płynu, będzie jeszcze bardziej chłonne. Dzięki tym zastosowaniom tofu jest często wykorzystywane w dietach bezmięsnych i bezmlecznych. Można używać go jako bazę do pożywnych koktajli, dodatku do kanapek czy sałatek. Jego popularność wciąż rośnie, dzięki czemu, nawet najbardziej ekologiczne bio tofu można kupić za niewielką cenę. 

Wzbogacenie swojej diety w tofu pozwala na wykorzystanie go w wielu potrawach, zarówno wytrawnych obiadach i kolacjach, jak i słodkich śniadaniach i deserach. Używane jest do serników, jajecznicy, spaghetti czy nawet pasztetów. Ilość przepisów, w których może zostać użyte tofu bio wciąż rośnie i dlatego jest to jeden z niezbędnych składników diet wegańskich i wegetariańskich.